Етикет

Време е за чай 

 История  на времето за чай

            1600 г. са първите регистрирани данни за появата на чая в Англия.  Първият чай достигна Англия между 1652 и 1654.

            1662 г. кралица Катерина Баранза омъжена за  Чарлз II. Португалка по произсхот Катрин донася и любимото си питие с нея в Англия.

            1657 г. чай е въведен в  английски обществеността в кафенета като лекарствени питие. Чай градина по време на 18-ти век, чай градини стана популярна сред вишата клас.

            1700 г. Кралица Ан първи чай страни най-ранните чай услуга, когато кралица Ан използвано за първи път голям сребро чайник.

            1880 г. Традицията на чай доведени до луксозни хотели като форма на забавление и социализация около 4 часа за дами(Следобеден чай).

            1830 г. Чай обикновено се консумира в рамките на една спалня или по време на женски събиране. Анна, кралица на Бедфорд, приети на Европейската чай услуга формат и би да я покани приятели за малки следобед хранене. Менюто центрирана около малки торти и сандвичи. Тази идея е копиран от много други стюардеси по време на този ера като време за чай.

            1800 г.Традицията на високо чая не е се разпространява и сред оникмовенната клас. Това беше първоначално средата и по-нисък клас традиция да заместител на вечеря под името "високо чая".

Следобеден чай

            Той се сервира следобед между 14-17 часа (Low Teа 2 pm&5pm) което е известен също като ранен чай. Официално този чай се сервира със сладкиши и кифли. Закуската се сервира на по-ниска маса и обикновено се поднася  по дамски социални повод.

 Сервиране



Чаят в 5

            Той се сервира между 17 и 19 часа (HIGH TEA- 5pm&7pm). Традиционен е за работническата класа, сервира на храна високо масата. Той е известен също като чай с месо.

Сервиране


Правила и етикет

                Следобедният чая е официална събитие. Ето няколко правила за поведение по времето на чай.

                Когато приключите с  деликатното разбъркване на чая, не се оставяйте чаена лъжичка във вашата чаена чаша. Не позволявайте чаена лъжичка Вземете я и поставете в дясната страна на чаената чиния.

                Вие трябва да позиционирате чаена лъжичка на шест часа да започне да разбърквате. Добавени течност трябва да бъде леко сгънати към дванадесет часа, два или три пъти. Лъжичката не трябва да докосва ръба на вашата чаша.

                Никога не сипвайте  чая до ръба на чашата си.  Чая трябва да запълва чашата само наполовина. След това можете да добавите мляко, захар, или лимон по  вашия вкус.

                Никога не добави лимон и мляко заедно в една и съща чаша; лимона пресича млякото и то коагулира.

                Чаят в чайника трябва да се поддържа топъл. Чаят не трябва да се държи повече от 15 20 минути без да се смени с друг. Чаят изстива и става неприятен.

                Използвайте вилица за повечето от храните сервирани за  следобеден особено за по-солените ястия. Но някой от сладките петифури и кексчета може да вземете и с ръка.  Никога не ръфайте от вашата кифла, без значение колко сте гладни изпозвайте вашата нож и разделите вид кифла наполовина.  Масло се поставя върху една част от вид кифла, конфитюр от друга. ако желаете девъншир крем, поставете парче на върха на сладко. Сандвичи трябва да бъдат нарязани на малки хапки. Използвайте прибори за да ги поставете във вашия чиния. Никога не предприемат големи хапки, както и никога не говори с пълна уста.

                Поставете салфетка сгънати диагонално в триъгълна форма в скута си. Вашият салфетка никога не трябва да остава на масата щом веднъж сте седнали. Винаги слагайте салфетка на скута си или на стола, ако вие трябва да напусне масата.

                Устои желанието и поддържате кутрето надолу. Използване палеца си, показалец и среден пръст да сцеплението на чаша за дръжката. Смята се за грубо да завъртите (разклащате) една на чай с широк кръгови движения.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар