Сладичко

О, Любими.... Палачинки





Торта Грис халва

200 гр. пшеничен грис

200 гр. захар

600 мл. вода

1 суп. лъжица какао

Кипнете водата, захарта и какаото. Запечете гриста на сух тиган или в тенджера до златисто кафяво, залейте с какаовия сироп и бъркайте до набъбването на гриста. Бъркайте докато се охлади, изсипете в кръгла форма и оставете да изстине добре преди да приберете в хладилник за няколко часа. Готова е когато лесно се отделя от формата. Украсете със сметана или цветни стърготини.


Шарлота с манго

Шарлота с манго



Крем нишесте  със сладко



Бишкотена торта със смокини

Необходими продукти:
2-3 бр. смокини
1 пакет бишкоти
2 пакета крем нишесте (различни вкусове)
1 литър прясно мляко
2 ч.чаши захар
1 буркан сладко (от смокини или друго)

Започнете с приготвянето на двата нишестени крема, като следвате инструкцията на опаковката. Оставете леко да се охладят. Облепете купа за салата или тенджера с прозрачно фолио. Нарежете смокините на кръгчета и ги наредете на дъното на съда. Залейте ги с част от нишестения крем, след което наредете бишкотите, като преди това ги намажете със сладко. Редувайте крем, сладко, бишкоти, като на края завършите с бишкоти. Оставете тортата за минимум 4 часа в хладилник преди да я обърнете върху тортена чиния. Отлепете прозрачното фолио и сервирайте.

Празнична торта

Продукти:
1 пакет готови блатове (кафяви)
2 пакетчета пудинг на Д-р Йоткер
1 литър прясно мляко
8 супени лъжици захар
3-4 портокала
500 мл. сметана за разбиване
50-80 мл. бренди (или др.алкохол)
Обелената кора на един портокал се нарязва на ситно, поставя се в бурканче и се залива с бренди, оставят се да преседи  24 часа. Крема на тортата се прави, като се следват инструкциите на опаковката, когато кремът е истинал се прибавя изцедените портокалови корички (може да не се слагат всичките)с ароматизираният алкохол се намазват блотовете преди да разнесете крема. Редите тортата. Разбивате сметаната и намазвате най-отгоре, за да могат обелените портокали да залепнат когато ги наредите върху торта. Отсрани намажете или шприцовате останалата сметана.

Портокалов кекс

Продукти:
Портокалови корички (накиснати в алкохол за 24 часа)
Сокът  от ½ портокал
3 ч.чаши брашно
½ ч.лъжичка хлебна сода
½ чаша олио
2 ч.чаши захар
3 яйца
1 ч.чаша кисело мляко)

Приготвяне:
Намазваме с олио формичка за кекс и поръсваме с брашно. Разбиваме яйцата и захарта с миксер. Прибавяме киселото мляко с ½ лъжичката сода и олиото и разбиваме отново с миксер. Добавяме портокаловите кори  и портокаловият сок. След това пресяваме брашното. Продължаваме да разбъркваме с лъжица, като добавяме брашното бавно. Изсипваме кексовото тесто в формата за кекс и печеме на умерена фурна180-200°С.

 Крем Карамел

Необходими продукти:
1 литър прясно мляко
1 1/2 чаена чаша захар
6 бр. яйца
Ванилия
Захар за карамела

Прясното мляко се загрява на котлона до пълното разтопяване на захарта. В купа разбийте яйцата с миксер и към тях прибавете на тънка струя топлото, но не горещо мляко. Ароматизирайте с ванилия. Приготвената смес, може да разпределите в малки метални купички или в кексова форма, като предварително на дъното сте разтопили захар до карамел. Печете на водна баня (в тавичка за печене поставяте кексовата форма и наливате малко вода). Печете на умерена фурна на 150 градуса.
Крем Карамелът се охлажда добре и се сервира обърнат в чиния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар