Храна за здраве


 1. Авокадо
 
Авокадотокоето всъщност е плодима ниско съдържание на фруктоза и високо съдържание на мононенанситени мазнини и калийа резултатите от проучвания неслучайно показватче плодът има благоприятен ефект върху сърцето и сърдечно-съдовата дейност.
Аз лично изяждам по едно авокадо почти всеки денобикновено в салатата сиТова увеличава приема ми на полезни мазнини и калории без да повишава много този на протеини и въглехидрати.
Авокадото много помага за поддържането на жизнено важния баланс между калия и солта в тялотопритежавайки повече от два пъти количеството калийкоето има в бананитеАвокадото предлага близо 20 незаменими хранителни вещества като фибривитамин Евитамини от групата В и фолиева киселинаСъщо такаосвен че може да се яде суровото може да се ползва като заместител на мазнини в различни рецепти (вместо масло или олио и др.).
Още един плюс за авокадото е че няма нужда се дават излишни пари за Био авокадозащото то е един от най-сигурните за конвенционално отглеждане плодовекоито можете да си купите.

2. Къдраво листно зелеЛобода
Къдравото листно зеле/Лободата  е отличен източник на витамини C, E, и A (под формата на бетакаротин), както и на минералите манган и цинки е много полезнозащото е богато на антиоксиданти и спомага за противовъзпалителните процеси в тялотоРастението е част от семейство лободовикато цвеклото и спанака.
Пигментите беталини в къдравото зеле (които се намират също и в цвеклотоподпомагат т.нарвтора фаза от процеса на детоксикация в тялото или когато разградените токсини се свързват с други молекулиза да може тялото да се освободи от тяхКъдравото зеле съдържа също важни хранителни веществакато магнезий и витамин K1 в големи количествакоито помагат за здравината на костите.
В допълнението съдържа флавоноид наречен сирингова киселинакоято е възможно да повлияе благоприятно на регулацията на кръвната захар и другипри хората с диабеткакто и кемпферолафлавонолкойто може да помогне при борба с рака и да намали риска от хронични заболяваниявключително и сърдечно-съдовите.

3. Чесън


Чесънът е богат на манганкалцийфосфорселен и витамини Ви Скоето значи че благоприятствакакто коститетака и щитовидната ни жлезаСмята сече голяма част от лечебните му свойства идват от съдържанието му на сяравъв вещества като алицинъткойто допринася също и за така характерната миризма.

Други полезни вещества са олигозахаридитебогатите на аргинини протеиниселенът и флавоноидитеИма проучванекоето показва ефективността на чесъна при над 160 болестиЦялостноползите от чесъна могат да се разделят на 4 основни групи:

Намалява възпалението ( намалява риска от артроза и другиЗасилва имунната система ( има антибактериалнисвързващи се с възпаление диагнозиантигъбичниантривирусни и противопаразитни свойства)Подобрява сърдечно-съдовата дейност и кръвообръщението
(Предпазва от съсиреципредотвратява появата на плакаподобрява нивата на липидите в организма и намалява кръвното налягане).Токсичен е за 14 различни вида ракови клетки (включително мозъчни,стомашниот белите дробове и от панкреаса)
В допълнениечесънът може да е ефективен при устойчиви на лекарства бактерииа както сочи и проучване по тематадокато алицинът се усвояватялото произвежда сулфенова киселинакоято взаимодейства с опасните свободни радикали по-бързо от всяко друго познато ни веществоТова е и причината да включа чесъна в списъка ми с Топ 7 на храните забавящи стареенето.

4. Кълнове
Кълновете са едни от най-високите нива на хранителносткоито са достъпнивключвайки витаминиминералиантиоксиданти и ензимикоито ни предпазват от действието на свободните радикали.
Пресните кълнове от броколи например са много по-хранителни от самите броколизащото не е нужно да се ядат в големи количестваНаучно изследване разкриваче в едни кълнове престоели три дни се съдържа между 10 и 100 пъти повече глкорафанин хемозащитно съединениекоето се среща в узрелите броколиГлюкорафанинът предпазва и от действието на токсичните замърсители подобрявайки способността на тялото да се отърве от тяхЗнае сече също така предпазва и от рак.
Кълновете са с около 90% поевтиниако се гледат вкъщиотколкото ако се купятзатова силно препоръчвам да си ги гледате самиМоже да пробвате с кълнове от броколикресон или слънчогледови семена за начало.

5. Гъби
Освенче са богати на протеинифибривитамини С и Вкалций и минералигъбите са отличен източник на антиоксидантиОсвен полифенолите и селенакоито често се срещат в растителния святгъбите съдържат също и характерните за тях антиоксиданти.
Такъв антиоксидант е ерготионеинъткойто наскоро се смята от учените за “главен антиоксидант”Проучване от журнала Nature изследва ползите от така характерния за гъбите ерготионеинописвайки го като необичайно серосъдържащо производно на аминокиселината хистидинкоято се оказваче има много конкретна роля в опазването на ДНК от неблагоприятното въздействие на окисляването.
В допълнениенякои от най мощните средства за поддържане на имунитета идват от гъбите и това е и една от причините да помагат толкова и за предотвратяванеи при лечение рак.
Предимно полизахаридите с дълги веригив частност алфа и бета глюкан молекулитеса отговорни за благоприятното въздействие на гъбите върху здраветоЕдно проучване посочваче приемът на 1,2 порции сушени гъби шийтаке има укрепващ ефект върху функциите на имунната система.

6. Кейл

Кейлът е и добър източник на борещите рака сулфорафан и индол-3карбинолДо този момент се знае за поне пет вида раксрещу които кейлът предпазва на пикочните пътищана гърдатана
 дебелото червона яйчниците и на простататаГлюкозинолатите в кейла и другите представители на семейство кръстоцветни се състоят от веществакоито спомагат за предпазването на ДНК от увреждания.

Въпрекиче някои изследвания препоръчват кейлът да се яде суровпроучвания сочатче леката термична обработка е най-добрия варианттова е такаотчасти защото се повишава способността на кейла да се свърже с жлъчните киселини в храносмилателния трактПо този начин тя започва да се отделя от тялото по-леснокоето влияе добре не само на нивата на холестеролано и върху намаляване риска от ракови заболявания (смята сече има връзка между жлъчните киселини и риска от ракови заболявания).

7. Спанак
Спанакът е богат на витаминиминерали и антиоксидантивключително фолиева киселинавитамин Ажелязокалийкалциицинк и селенСъщо така съдържа флавоноидикоито предпазват 
тялото от свободните радикалиантиоксиданти са и имат противовъзпалително действие.

8. Зелено зеле
Зеленото зеле е братовчед на кейла и част от семейство кръстоцветникъм което принадлежат зелетокарфиола и броколитеи като такъв е с много сходен хранителен съставБогато е на витамин К и фитонутриентите кафеена киселинаферулова киселинакерцетин и кампферолпомага с оксидативния стрес в клетките и се бори с възпалениятаСъдържа глюкозинолати наречени глюкобразицинкоито се превръщат в изоцианатна молекула наречена идол-три-карбинол (I3C), вещество със способността да предизвика и предотврати възпалителния процес в най-ранна фаза.

Доказано ече други от съдържащите се в зеленото зеле фитонутриентиа именно дииндолилметан и сулфорафансе борят успешно с рак на гърдатана простатана яйчницитена шийката на матката и на дебелото червопомагат да се предотврати растежа на раковите клетки и изобщо да се избегне и появата им преди всичкоВажно да се отбележи е и че зеленото зеле e изключително богато на фибрисъдържа повече от 7 грама на чашакоето го прави изключителна помощ за храносмилателната системаа също и за регулация на нивата на холестерола.
В търсене на най-добрия цвят и вкус на зеленото зелеизберете малко помалки листаотколкото са тези в най-външния слой.

9. Домати


Доматите и особено органичните доматиса пълни с хранителни веществавключително колекция от фитохимикаликоято доста удължава списъка с ползите от тяхДоматите са чудесен източник на лутеинзеаксантин и витамин С (който се намира в най-големи количества в желираната субстанция около семките), съдържат също така  витамини АЕ и Вкалийманган и фосфорНякой от по-малко известните нутриенти в доматките включват:
Флавонолирутинкампферол и керцетин
Флавононинарингенин и халконарингенин
Хидроксиканелени киселиникафеена киселинаферуловаГлюкозидисапунинът ескулеозид АПроизводни от мастни киселини: 9-оксооктадедиеноична.
Доматите са особено добървисококонцентриран източник на ликопен  картеноиден антиоксиданткойто дава на плодовете и зеленчуците розов или червен цвяткакто при домата и динята напримерОтдавна се предполагаче високата антиоксидантна активност на ликопена е много по-мощна от тази на други каротеноиди като бета-каротенПроучвания предполагатче може значително да понижава риска от инсулт и рак.

В допълнение към товаче намалява риска от инфарктликопенът в доматите (включително неподсладения сос от органични доматисе считаче е благоприятен и при лечение на рак на простататаИнтересен факт ече при готвенебионаличността на ликопена се повишава вместо да намаляваТова прави сготвени домати като доматения сос изключително здравословна опция.

10. Карфиол
Една порция карфиол съдържа 77% от препоръчителната дневна доза витамин ССъщо така е добър източник на витамин Кпроеинитиаминрибофлавинниацинмагнезийфосфорвлакнинивитамин В6, фолиева киселинапантотенова киселинакалий и манганКарфиолът е добър източник и на холинвитамин от групата Вза който се вярваче участва активно в развитието на мозъка и притежава богатство от противовъзпалителни веществакоито помагат при възпалениевключително I3C, който работи на генетично ниво в превенцията на възпалителните процеси още в зародишНякои от съставките в карфиола показват също и противораков ефектСпоред Националния институт за борба с рака:

Карфиолът спомага за способността на тялото да се детоксикира по различни начиниСъдържа антиоксидантикоито подпомагат първа фаза на детоксикациякакто и богати на сяра хранителни веществакоито са важни за дейността при втора фазаа глюкозинолатите в карфиола активират детоксифициращи ензимиДобър източник е на влакнини и е много полезен за храносмиланетоЗа привлекателността на карфиола допринася и голямото разнообразие от вкусове и формикоето ни дава.

Може да се консумира суров в салатата или сготвенКарфиолът може дори да се овкуси и намачка като по-здравословен вариант на “картофеното“ пюре.



Само една чаша кейл е достатъчназа да зареди тялото ви с болестиборещите витамини КА и Скакто и добри количества манганмедвитамини Вфибрикалций и калийВсяка порция кейл съдържа и над 45 уникални флавоноидакоито имат едновременно антиоксидантно и противовъзпалително действие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар