сряда, 14 декември 2022 г.

Полезни храни: Тиква



Тиквата най-често е кръгла, с гладка, леко оребрена кожа, a сърцевината е с жълто до оранжево оцветяване. Тиквите обикновено тежат между  2.7 и 8.2 кг.,  въпреки че най-големите сортове достигат тегло от над 34 кг. Цветът на тиквате се извлича от оранжеви пигменти в изобилие в тях. Основните вещества са лутеин и двете алфа и бета каротин, последната от които генерира витамин А в тялото.  Узрелите  тикви могат да бъдат варени, печени или задушавани. В родината му Северна Америка, приготвянето на пюре от тиква е важна част от есенната реколта. Тя е широко отглеждана  за търговски цели  и се използва за храна и отдих. Тиквен пай  например, е традиционна част от Деня на благодарността в Съединените щати, въпреки че  консервираната  тиква по формата на пюре за тиквен пай са много популярни, то самите  тикви често са издълбани като декорация около Хелоуин. От пюре се приготвят супи и пюрета. В Канада, Мексико, САЩ, Европа и Китай, семената често са печени и се консумират като закуска. В Близкия изток, тиквата се използва за сладки ястия. В азиатските страни като например Индия, тиква се приготвя с масло, захар и подправки. В провинция Гуанси, Китай, листата на растението тиква се консумират с варени зеленчуци или в супи. В Австралия и Нова Зеландия, тиквата често се пече в съчетание с други зеленчуци. В Япония, малки тикви се сервират в солени ястия. Семената са популярен заместител слънчогледа. В Тайланд, малки тикви са задушени с яйчен крем вътре и сервират като десерт. Във Виетнам, тикви са често варени в супи със свинско или скариди. В Италия, може да се използва с сирена както пълнеж за равиоли. Също така, тиквата може да се използва за ароматизиране на алкохолни и безалкохолни напитки.
Масло от тиквено семе се използва за готвене или като дресинг за салата. Масло от тиквено семе обикновено се смесва с други масла, заради силния си аромат. Използва се при готвене в Централна и Източна Европа, той се счита за деликатес в традиционни местни ястия, като за тиквена супа, картофена салата или дори ванилов сладолед. Тиквените семки са добър източник на протеини, магнезий, мед и цинк. Тиквата често се препоръчва от ветеринарните лекари, като хранителна добавка за кучета и котки, които изпитват някои храносмилателни заболявания, като запек, диария. Високото съдържание на фибри помага за подпомагане на правилното храносмилане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар