сряда, 14 декември 2022 г.

Тиквен пай


Необходими продукти:
  • 750 гр.  тиква  
  • 350 гр. брашно
  • 140 гр. пудра захар 
  •  ½ чаена лъжичка сол 
  •  ½ ч.л. прясно индийско орехче, настъргано 
  • 1 ч.л. канела 
  • 2 яйца
  • 25 гр. масло, разтопено  
  • 175 мл. мляко  
  • 1 супена лъжица пудра захар

Поставете тиквата  обелена и нарязани на парчета в голяма тенджера, покрийте с вода и оставете да заври. Покрийте с капак и оставете да къкри за 15 минути или докато омекне.     Загрейте фурната до 180 -200˚С.  Разточете тестото върху и поставете в набрашнената тавичка. Пече в продължение на 15 минути.  Извадете от фурната и оставете да се охлади леко. Охладената тиква пасирайте през сито в голяма купа. В отделна купа смесете захарта, сол, индийско орехче и половината от канелата. Смесете в разбитите яйца, разтопеното масло и млякото, след това се добавят към тиква пюре и се разбърква да се съчетаят. Изсипва се при тестото и се връща във фурната за 10-20 минути. Оставя се да изстине. Смесете останалата канела с  пудра захари поръсете върху пая.

Няма коментари:

Публикуване на коментар