Подправки

Мента

Използва се надземната част на растението, и по-точно листата, в които се съдържат етерични масла с главна съставна част ментол. Той е причината за ароматните и освежаващи свойства на билката. Етеричното масло се извлича чрез парна дестилация.
Ментата е една от най-използваните билки поради многото си полезни въздействия. От мента се прави ментов лист, предназначен за употреба като трапезен чай. Той е много полезен при есенно-зимния сезон. Студеният ментов чай пък е чудесно разхлаждащо питие за топлите летни дни, а горещият е отличен начин да решите проблема си след преяждане.
Ментоловото масло помага срещу гадене, болки в стомаха, метеоризъм (газове в червата). Ментата успокоява спазмите в храносмилателните пътища, възвръща апетита. Важно е да се приема в малки дози в чай например. Има и противовъзпалително и жлъчегонно въздействие. Ментата се използва и при лечение на горните дихателните пътища при бронхити. Действа антисептично и болкоуспокояващо.
При мигрени, простуда, кашлица, възпаления на синусите, умора, шок, нервно напрежение са удачни инхалациите с ментово масло.
Ментата се използва широко и в кулинарията. Придава аромат на плодови салати, особено с ягоди, конфитюри, кремове, безалкохолни напитки и сладоледи. Много интересна е комбинацията ѝ с шоколад или с алкохолен коктейл. Освен в хранително-вкусовата промишленост, тази билка намира приложение и в козметиката (ментата е съставка на парфюми, сапуни, пасти за зъби и вода за уста) и ароматерапията. Отглеждат я в саксии и поставят торбички с изсушена мента в гардероби и шкафове.

Мащерка

От дълбока древност са известни лечебните качества на уханната мащерка. Билката с божествен аромат,  която  расте по каменисти и слънчеви склонове, е позната на нашите баби като лек за ред болежки и подправката, която придава невероятен вкус на месото и дори на салатата.
Мащерката убива не само микробите, но редица бактерии от Стрептококус до Ешерихия коли. Тези нейни качества са научни доказани чрез поредица от изследвания. Това се дължи на изключително ценното етерично масло, което се съдържа в уханните цветчета на горското растение. Уханната мащерка ще ви плени не само с аромата си, но и с безценните си ползи за здравето и красотата уханната. Тя подпомага процеса на производство на полезните мастни кисели от организма (Омега 3) и води до увеличаване на тяхното количество.
Приемът на мащерка независимо от формата му, снабдява организма с витамините А, С и от групата В, както и изключително важната за растежа фолиева киселина.Мащерката доставя на нашия  организъм жизнено необходимите минерали – калий, калций и желязо. Всички тези минерали са първостепенна важност за регулиране на кръвното налягане.
Тази билка намалява спазмите от различен произход и релаксира мускулатурата. Действа добре при болки в корема, успокоява мускатурата на коремната стена и от там спазмите отшумяват. Билката подпомага процеса за освобождаване от събраните в корема газове, които са причината за подуването и болката в корема.
Атоматът й се използва при лечение и облекчаване на дихателните проблеми. Облекчава настинката и скъсява значително периода на нейната продължителност.
Въздействието на мащерката върху нервната система се изразява в подобряване на концентрацията, снемане на нервното напрежение и стреса.
Мащерката помага за отслабване без да потиска апетита, а засилвайки метаболизма. Тя се използва като средство за възбуждане на апетита при безапетитие и същевременно е съставка в много чайове за отслабване.

Маточина

Една от най-почитаните билки в тефтерите на баба е уханната маточина (Melissa officinalis).

Растението с листа, ухаещи на лимон, расте почти навсякъде.
Може да го откриете под дървета и поляни. След цъфтежа си тя губи лечебните си свойства и е безсмислено да се бере. Почитана е от билкарите заради богатия си химичен състав
Още от дълбока древност тя е лек, използван от древногръцките лечители за изцеление от всякакви смущения в дейността на нервната система и бактериални инфекции от най-различен произход.
Към днешна дата са известни следните й въздействия върху организма – антибактериално, антиоксидантно, потогонно, болкоуспокояващо и антиспазмолитично. Прилага се при:
  • Мигрена
  • Безсъние
  • Нервно напрежение
  • Болки и спазми в корема
  • Висока температура
  • Сърдечни проблеми
  • Менструални нарушения и смущения в цикъла и периода преди климакса
  • Проблеми със щитовидната жлеза
  • Кожни възпаления – циреи, обриви
  • Гадене (дори и когато е причинено от бременност)
  • Зъбобол
  • Артрит и ревматизъм
Ако до сега не сте прилагали лечение с маточина, ще останете изненадани от положителното й въздействие върху организма и буквално ще се влюбите в аромата и вкуса й.


Риган

Ползи от риган, приложение като билка и рецепти. Чай от листа на риган. При настинка и хрема. Против менструални болки. Етерично масло от риган. При запушен нос и синузит. При грип, пневмония и бронхопневмония. Срещу паразити. При кръвно и сърцебиене. При астма. За апетит.
Като подправка той придава наистина неустоим вкус на дори на не толкова изисканите ястия. Не по-малко ценно е приложението на тревата като билка. Като антиоксидант е наистина незаменим, тъй като в скалата за антиоксидантни стойности измества дори акай бери. Възпрепятства пагубното за клетките окисление.

Като билка тази подправка намира приложение с куп ефективни рецепти. Освен чай, от нея се извлича етерично масло, приготвят се мехлеми с болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект.
Като мощен антисептик тази билка се използва в рецепти за облекчаване и лечение на кожни възпаления. Бактерицидното действие на лека обуславя ползите от него при простудни заболявания. На способността му да облекчава болката се дължат ползите му за дамите и особено тези, които ги измъчва болезнен цикъл. Стомашните неразположения също биват повлиявани успешно от лековете, приготвени с риган.
Чай от листа на риган.
Приятно ухаещият чай от риган е прекрасна алтернатива за овладяване на настинката, облекчаване и лечение на дихателни проблеми, засилване на желанието за консуацията на храна. За да приготвите чаша от тази напитка са нужни около лъжичка листа от риган. Използването им не само в сушено, но и в свежо състояние, е подходящо за направата на чай.
Те се поставят в две чаши завряла на котлона вода. След прибавянето им към нея, котлонът трябва да се намали и извлекът да се вари до потъмняване на водата. Времетраенето на този процес обикновено е около двадесет минути. Това е времето, необходимо за екстракция на всички полезни компоненти (най-вече на летливите вещества) от билката.
След като сварите билката и се извлекат всички полезни вещества от нея, прецедете получения извлек и го овкусете с мед, за да постигнете по-бързо облекчение на кашлицата и настинката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар