събота, 30 декември 2017 г.

Телешки джолан на фурна



Необходими продукти:


  •  телешки джолан без кост около 1кг.

  • 2-3 моркова
  • 3-4 картофа
  • 2 червени чушки
  • глава кромид лук
  • 2 скилидки чесън
  • сол, черен пипер
  • олио
  • бяло вино
  • чубрица, джоджен
Подгответе си месото като го промушите с нож или ако искате и с вилица за обръщане на скара. Така ще му позволите да се опече по-добре и да стане по меко. Поставете го в подходящ съд от йенско стъкло или метална тава, но си предвидете достатъчно място за зеленчуците. Поръсете със сол и черен пипер и намажете месото с мазнина. Нарежете лукът, чесънът и морковите на едро. Прибавете ги към месото, добавете малко вода и бяло вино и сложете във фурната да се пече. Ако използвате йена не загрявайте предварително и поставете капак. Ако използвате тавичка, то може да покриете добре с алуминиево фолио. Щом морковите започнат да омекват е време да обърнете месото и да прибавите нарязаните също на едро картофи и чушки. Сега е момента за сухите подправки. Връщате джолана да се пече и не забравяйте да го обръщате. Намелете силата на фурната, за да избегнете бързо препичане или дори изгаряне, което може да изсуши месото или да го изгори отгоре, оставяйки го сурово отвътре. В общи линии ще трябва да си отделите към два часа и половина, за да постигнете максимално добър резултат. Щом месото вече е опечено може да махнете капака или фолиото и да го запечете отгоре. Това е! телешкият джолан на фурна е готов. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар