Необходими
продукти:
- телешки джолан без кост около 1кг.
- 2-3 моркова
- 3-4 картофа
- 2 червени чушки
- глава кромид лук
- 2 скилидки чесън
- сол, черен пипер
- олио
- бяло вино
- чубрица, джоджен
Подгответе
си месото като го промушите с нож или ако искате и с вилица за обръщане на
скара. Така ще му позволите да се опече по-добре и да стане по меко. Поставете
го в подходящ съд от йенско стъкло или метална тава, но си предвидете
достатъчно място за зеленчуците. Поръсете със сол и черен пипер и намажете
месото с мазнина. Нарежете лукът, чесънът и морковите на едро. Прибавете ги към
месото, добавете малко вода и бяло вино и сложете във фурната да се пече. Ако
използвате йена не загрявайте предварително и поставете капак. Ако използвате
тавичка, то може да покриете добре с алуминиево фолио. Щом морковите започнат
да омекват е време да обърнете месото и да прибавите нарязаните също на едро
картофи и чушки. Сега е момента за сухите подправки. Връщате джолана да се пече
и не забравяйте да го обръщате. Намелете силата на фурната, за да избегнете
бързо препичане или дори изгаряне, което може да изсуши месото или да го изгори
отгоре, оставяйки го сурово отвътре. В общи линии ще трябва да си отделите към
два часа и половина, за да постигнете максимално добър резултат. Щом месото
вече е опечено може да махнете капака или фолиото и да го запечете отгоре. Това
е! телешкият джолан на фурна е готов. Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар