Ябълки
и круши
Ябълките и крушите съдържат витамин С, В6, Е, К,
фолиева киселина, калии, магнезий, фосфор, дъбилни вещества, целулоза. Пектинът
и целулозата балансират метаболизма и допринасят за действието на инсулина.
Дъбилните вещества имат стягащо действие, тонизират кръвоносните съдове и
почистват тялото от токсините. Витамин С и Е са незаменими антиоксиданти.
Витамин Е повишава имунната защита.
Моркови,
тиква, царевица и манго
Те съдържат много витамин А, жизнено необходим през
целия жизнен цикъл на човека. Витамин А и бетакаротенът (провитамин А)
проявяват антиоксидантна дейност. Имат ключова роля за зрителния процес и
детското развитие. Те са важен фактор при ембрионалното развитие.
Зеле,
зелени чушки, карфиол, касис и цитруси
Съдържат двойна доза витамин С, той е антиоксидант и
предпазва кледките от окситативно увреждане. Поддържа имунната защита на
организма и повишава усвоимостта на желязото. Високи дози на витамин С
предотвратяват развитието на простудни заболявания и скъсява тяхната
продължителност.
Сушени
праскови, кайсии, смокини, стафиди и фурми
Магнезият в тях е изключително необходим в менюто
през есента и зимата. Той подобрява функцията вегетативнат нервна система и
мозъчната функция. Ценен помошник са в преодоляването на стреса и депресивни
състояния. Подобряват концентрацията и паметта.
Банани,
орехи, лешници, бобови култури
Те зареждат с енергия и дават сила на организма,
ценен источник са на витамини от група В и витамин Е, минерали, като фосфор,
магнезий, цинк и др. Витамините от В-групата имат отношение към растежа,
здравето на кожата и очите, нервната система. Децитът им е причина за анемия и забавен
растеж при децата.
Съвет:
През студените зимни месеци, когато природните
ресурси са вече изчерпани ето един хитър и много полезен начин да си набавим
полезните ни витамини накуп.ВИЖТЕ ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ
Няма коментари:
Публикуване на коментар