сряда, 14 декември 2022 г.

Естествени витами през есента и зимата



Ябълки и круши
Ябълките и крушите съдържат витамин С, В6, Е, К, фолиева киселина, калии, магнезий, фосфор, дъбилни вещества, целулоза. Пектинът и целулозата балансират метаболизма и допринасят за действието на инсулина. Дъбилните вещества имат стягащо действие, тонизират кръвоносните съдове и почистват тялото от токсините. Витамин С и Е са незаменими антиоксиданти. Витамин Е повишава имунната защита.

Моркови, тиква, царевица и манго

Те съдържат много витамин А, жизнено необходим през целия жизнен цикъл на човека. Витамин А и бетакаротенът (провитамин А) проявяват антиоксидантна дейност. Имат ключова роля за зрителния процес и детското развитие. Те са важен фактор при ембрионалното развитие.



Зеле, зелени чушки, карфиол, касис и цитруси
Съдържат двойна доза витамин С, той е антиоксидант и предпазва кледките от окситативно увреждане. Поддържа имунната защита на организма и повишава усвоимостта на желязото. Високи дози на витамин С предотвратяват развитието на простудни заболявания и скъсява тяхната продължителност.
Сушени праскови, кайсии, смокини, стафиди и фурми
Магнезият в тях е изключително необходим в менюто през есента и зимата. Той подобрява функцията вегетативнат нервна система и мозъчната функция. Ценен помошник са в преодоляването на стреса и депресивни състояния. Подобряват концентрацията и паметта.
Банани, орехи, лешници, бобови култури
Те зареждат с енергия и дават сила на организма, ценен источник са на витамини от група В и витамин Е, минерали, като фосфор, магнезий, цинк и др. Витамините от В-групата имат отношение към растежа, здравето на кожата и очите, нервната система. Децитът им е причина за анемия и забавен растеж при децата.



Съвет:
През студените зимни месеци, когато природните ресурси са вече изчерпани ето един хитър и много полезен начин да си набавим полезните ни витамини накуп.ВИЖТЕ ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар