вторник, 20 декември 2022 г.

Новогодишно меню



Амишки питки  - Амишки сладък хляб – 2 бр.
 
·        
¼  чаша олио
·         6 чаши брашно (около 1 кг.)
·         1 ½ ч.лъжичка сол
·         2/3 чаша захар
·         1 1/2с.л. суха мая
·         2 чаши вода
От тези съставки се замесва тесто и се оставя да втасва. След което готовото тесто се разделя на две за два хляба или на четири за четири питки.


Аспик със зеленчуци (Пача със зеленчуци)

·         3 бр. свински крачета
·         400 гр. замразени зеленчуци по избор
·         2-3 скилидки чесън
·         чесън на прах за допълнителен вкус
·         1 ч.л. сол за крачетата и 1 ч.л. сол при зеленчуците
Най-добре и бързо свинските крачета се сваряват в тенджера под налягане. ВНИМАНИЕ! Спазвайте инструкциите за безопасно използване на тенджерата. Отстранете месото от кокалчетата; то не е много, но е вкусно. Докато бульона от крачетата изстива, сварете зеленчуците заедно със скилидките чесън. Отцедете ги и ги изсипете в избраната от вас тавичка. Добавете към тях и месото от крачетата. Ако е неоходимо прибавете сух чесън за повече вкус.Върху тях изсипете бульона и оставете да изтине и после го приберете да се желира в хладилник поне 12 часа. Сервирайте ефектно като обърнете тавичката върху чиния и нарязвате на парчета. Ако искате  индивидуално сервиране използвайте шолички (купички) за крем карамел. Да ви е вкусно!

Пикантни яйца

·        
6-10 яйца
·         майонеза
·         2-3 скилидки чесън
·         черен пипер на вкус
Яйцата се сваряват до твърдо сварени. Охлаждат се и се обелват. Разрязват се на четвъртинки, а жълтъците се намачкват в купа и към тях се прибавят  майонеза, чесън и черен пипер. С тази смес се пълнят белтъците с лъжица или шприц. Нареждат се в чиния.


Капамата на Митя
·        
глинен гювеч по възможност голям
·         1-2 бр. свинска наденица
·         4 бр. пилешки бутчета
·         400 гр. свинско месо (може и с кост)
·         кисело зеле
·         кисели краставички от буркан
·         гъби –пресни или от консерва
·         и др. продукти останали  от празничното готвене по Коледа
В глинения гювеч се редят продуктите по следния начин. На дъното се поставя нарязано кисело зеле, следва наденицата, малко от свинското месо нярзано на едри парчета (мръвки) до запълване на реда.После се слагат едро нарязаните гъби, ако са големи или цели, ако са от буркан и нарязаните на едро кисели краставички.  Продължава се реденото с пилешките бутчета и се допълва реда със свинско месо. Отгоре се завъшва с нарязано кисело заеле и свинско месо ако е останало. Полива се с олио и 2-3 чаши вода в зависимост от големината на гювеча. Внимавай те с посоляването! То зависи от това, колко солено е киселото зеле. Захлупвате с капака и печете 3-4 часа на умерена, но все пак силна фурна.
Съвет: Фурната не трябва да е загрята предварително, защото гювеча може да се счупи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар