сряда, 14 декември 2022 г.

Сладка (млечна) царевица



Сладка царевица също се нарича млечна царевица е разновидност на царевицата, с високо съдържание на захар. За разлика от сортовете полски царевица, които се събират, когато зърната са сухи и зрели, сладка царевица се бере, когато не е озряла (етап мляко) и се яде като зеленчук, а не на твърдо зърно. Тъй като процесът на зреене включва превръщането на захар да нишесте, царевица магазини лошо и трябва да се консумират пресни, консервирани или замразени, преди ядките стават трудни и скорбяла.

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ НА 100 Г.
Енергия : 360 кДж (86 ккал)
Въглехидрати: 19,02 грама
Захари 3.22 грама
Диетичните фибри 2.7грама
Протеин 3,2 грама
Триптофан 0,023 грама
Треонин 0.129грам
Изолевцин 0.129грам
Лизин 0.137 грама
Метионин 0,067 грама
Фенилаланин 0.150 грама
Тирозин,123грам
Валин 0,185 грама
Аргинин 0,131 грама
Хистидин 0,089грам
Аланин 0.295грама
Аспарагинова киселина 0,244 грам
Глутаминова киселина 0,636 грама
Серин,153гр
Витамини
Витамин А екв. (1%) 9 мкг
Тиамин (В1) (17%) 0.200 мг
Ниацин (B3) (11%) 1.700 мг
Фолиева киселина (В9) (12%) 46 мкг
Витамин С (8%) 6,8 мг
Полезни в-ва
Желязо (4%) 0,52 мг
Магнезий (10%) 37 мг
Калий (6%) 270 мг

Други съставни
Вода 75.96 грама

Няма коментари:

Публикуване на коментар