кулинарен блог с рецепти и книги на Веселите готвачи, разнообразие от изпитани рецепти и съвети за готвене и свежи продукти, семейни рецепти
петък, 13 май 2022 г.
Моркови
Първите данни за моркова датират още 2000 преди н.е. За
тяхна родина се смята Средиземноморието. Морковите имат богат химичен състав и
оказват регулиращо действие върху процеса на обмяната на веществата в човешкия
организъм. В тях се съдържат средно около 89,1% вода, 0,8% белтъчини, 8%
въглехидрати, бета каротин (който в последствие се преобразува в организма във
витамин А), витамини В1, В2, В61, малки количества витамин С, много ензими,
етерично масло, минерални вещества – калий, натрий, калций, магнезий, фосфор,
йод, желязо и др. Бета каротинът има важна мисия в грижата за нашата кожа -
предпазва я от стареене и я защитава от UV излъчванията. Освен това бета
каротинът бързо регенерира кожата, благодарение на което тя става по-жива,
по-деликатна и с изравнен тен.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар