Първите данни
за моркова датират още 2000 преди н.е. За тяхна родина се смята
Средиземноморието. Морковите имат богат химичен състав и оказват регулиращо
действие върху процеса на обмяната на веществата в човешкия организъм. В тях се
съдържат средно около 89,1% вода, 0,8% белтъчини, 8% въглехидрати, бета каротин
(който в последствие се преобразува в организма във витамин А), витамини В1,
В2, В6, малки количества витамин С, много ензими, етерично масло, минерални
вещества – калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо и др. Бета
каротинът има важна мисия в грижата за кожата - предпазва я от стареене и я
защитава от UV излъчванията. Освен това бета каротинът бързо регенерира кожата,
благодарение на което тя става по-жива, по-деликатна и с изравнен тен. Морковът
е много важен и за очите и за това е така необходимо да присъства ежедневно в
менюто ни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар