четвъртък, 29 октомври 2020 г.

Полезни храни - Морков



Първите данни за моркова датират още 2000 преди н.е. За тяхна родина се смята Средиземноморието. Морковите имат богат химичен състав и оказват регулиращо действие върху процеса на обмяната на веществата в човешкия организъм. В тях се съдържат средно около 89,1% вода, 0,8% белтъчини, 8% въглехидрати, бета каротин (който в последствие се преобразува в организма във витамин А), витамини В1, В2, В6, малки количества витамин С, много ензими, етерично масло, минерални вещества – калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо и др. Бета каротинът има важна мисия в грижата за кожата - предпазва я от стареене и я защитава от UV излъчванията. Освен това бета каротинът бързо регенерира кожата, благодарение на което тя става по-жива, по-деликатна и с изравнен тен. Морковът е много важен и за очите и за това е така необходимо да присъства ежедневно в менюто ни. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар