кулинарен блог с рецепти и книги на Веселите готвачи, разнообразие от изпитани рецепти и съвети за готвене и свежи продукти, семейни рецепти
четвъртък, 11 януари 2018 г.
Полезни храни - Кестени
Носталгични спомени ни връхлитат всяка есен, когато видим улични търговци, продаващи печени кестени на тротоара. Кестенът е най-почитаното плодово дърво, използвано за прехрана, както от бедни, така и от богати хора. Първоначално, в древни времена кестените са се отглеждали в Китай и Япония. По-късно, римските армии са пренесли кестеновото дърво в Европа. От 37 г.пр.н.е., римляните започват да култивират кестена, заради неговите вкусови качества. Те са смесвали кестеновото брашно с пшеницата за хляб. Интересен е факта, че кестена е споменат и в Библията в главата, където се разказва за Якоб, който слагал обелени кестенови клончета в поилките с вода, за да има неговия добитък здраво поколение. През годините, кестенът се превръща в разнообразен символ в различните култури. В Япония, например, кестенът е бил символ както на успеха, така и на трудните времена. Винаги се е сервирал, като част от Новогодишното меню, символизирайки превъзходството и силата. А за първите християни, кестенът е бил израз на целомъдрието. В днешни времена, кестенът е широко известен със своите омекотяващи свойства. Той защитава мембраните на клетките и стяга кожата. Освен това е изключително подходящ за тъмни коси, като възстановя естествения блясък и освежава цвета на косата.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар