понеделник, 25 декември 2023 г.

Баклава



1 опаковка точени кори
200 гр. масло
Пълнеж:
100 гр. орехови ядки
1 чаена лажичка канела 
Захарен сироп:
3 чаени чаши захар
2.5 чаени чаши вода
1 чаена лажичка лимонена киселина



В предварително намаслена тавичка се поставят корите които една по една се поръсват с разтопеното масло. След като половината от корите са наредени се поръсват с предварително смляните орехи и канела, след което се продължава с реденето на корите. Режат се на триъгълници и се мажат с масло, като крайщата се притискат. Пече се при 180-200 градуса. След като се изпече се изчаква да изтине и се залива със захарният сироп. Хубаво е баклавата да престой 5-6 часа.  


Из книгата: "Наръчник на младата домакиня: Храна и Здраве" автор: Петя Драганова; снимки: Интернет



Няма коментари:

Публикуване на коментар