четвъртък, 10 март 2022 г.

Производство на шоколад



Шоколадът се прави от какаови зърна, сушени и частично ферментирала семената на какаовото дърво ( от 4- до 8-м-висок) вечнозелено дърво, роден в дълбоката тропичния област на Америките. Плодът, наречена какаови шушулки е яйцевидна, 15-30 см дълги и 8-10 см широчина , узряване жълто до оранжево, и с тегло около 500 грама.
Според World Foundation Cocoa, около 50 милиона души по целия свят зависят от производство на какао, като източник на препитание. Кот д'Ивоар е най-големият производител на какао в света. Около две трети от цялата световна какаова се произвеждат в Западна Африка, с 43% с произход от Кот д'Ивоар, където детският труд е често срещана практика при получаването на продукта.
Производствените разходи могат да бъдат намалени чрез намаляване на съдържанието на какао или чрез заместване на какаово масло с друга мазнина. Какао производители възразяват срещу това получения по-подобен начин продукт да се нарича "шоколад", поради риск от слабо търсене на истински качествен продукт.
Двете основни работни места, свързани със създаването на шоколадови бонбони са шоколадовите производители и шоколатиери. Шоколадови създателите използват добити какаови зърна и други съставки за производството на шоколад кувертюр (покриващ). Шоколатиери използват,  кувертюр за да направят шоколадови бонбони (барове, трюфели и т.н.)
Видове шоколад:
Шоколадов ликьор се смесва с какаовото масло в различни количества, за да се
правят различни видове шоколад или ковертюр. Основните смеси са:
·         Шоколадов фондан се прави с високи нива на какаово масло, което му позволява
леко да тече на шоколадов фондан, за да служи като десерт фондю.
·         Черният шоколад: захар, какаово масло, какаов ликьор, и (понякога) ванилия.
·         Млечен шоколад: захар, какаово масло, какаов ликьор, мляко или мляко на прах,
и ванилия.
·         Бял шоколад: захар, какаово масло, мляко или мляко на прах, и ванилия
Различните производители разработват свои собствени рецепти. Най-добрите, обикновено тъмен шоколад съдържа най-малко 70% какао, като има предвид, млечния шоколад обикновено съдържа до 50%. Висококачествени бял шоколад съдържат само около 35% какаово масло.
Производителите на високо качествен шоколад, твърдят, че масово се произвежда лошо качество шоколад. Някои от масовото производство на шоколад съдържа много по-малко какао (толкова ниска, колкото 7% в много случаи), и мазнини, различни от какаово масло. Растителни масла и изкуствен аромат на ванилия често се използват в по-евтино шоколад да се маскира слабо ферментирали и / или печени зърна. Обикновено се добавя  емулгиращ агент, като соев лецитин, но някой производители предпочитат да изключат тази съставка от съображения за чистота(заради възможност за ГМО), понякога с цената на идеално гладката текстура. Някои производители вече използват, изкуствен емулгатор, получен от рициново масло, което им позволява да се намали количеството на какаовото масло при запазване на същата усещане в устата. Текстурата е също силно повлиян от обработка, специално процеса на смесване. По-скъпия шоколад има тенденция да се обработва по-дълго и по този начин има гладка текстура и кадифено усещане в устата, независимо дали са добавени емулгатори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар