четвъртък, 10 март 2022 г.

Здравословен ефект на шоколада



Какаото или черен шоколад може да се отрази положително върху кръвоносната система. Има известни доказателства, че яденето на шоколад може да помогне за намаляване на риска от някои сърдечно-съдови проблеми, а също и намаляване на кръвното налягане. Шоколадът може да подобри познавателните способности.  Черният шоколад, може да намали нивата на холестерола при възрастни. Според едно проучване, консумацията на шоколад спомага за по-нисък индекс на телесната маса. Какаовите зърна съдържат голямо количество химикали, наречени флавоноиди. Някои учени смятат, че тези флавоноиди могат да бъдат използвани за създаване на естествени добавки за облекчаване на симптомите на диария. Черният шоколад съдържа високи концентрации на какао и може да предложи леко облекчение.
Отрицателен ефект
Шоколадът се смята, че причинява киселини в стомаха, защото на една от нейните съставки, теобромин, успокоява хранопровода сфинктер мускул, следователно позволява стомашни кисели съдържание, за да влезете в хранопровода. Теоброминът е също токсичен за много животни, защото те не са в състояние да го преработят, затова не се дава шоколад на домашни любимци! Като при консумацията на големи количества от всяка богата на енергия храна, така и при шоколада, без съответното увеличаване на движението, увеличава риска от затлъстяване. Заради съдържаните в  шоколада - какаово масло, мазнина, която се отстранява по време на шоколад рафиниране, след това се прибавя обратно в различни пропорции. Производителите могат да добавят други мазнини, захари и мляко, но всички, те увеличават съдържанието на калории в шоколад.
 Шоколад и какаото съдържат умерени до високи стойности на оксалат, което може да предизвика някои опасения за здравето, особено за лица в риск за камъни в бъбреците. Какаовите зърна поглъща олово от околната среда по време на производството, и има леко безпокойство у лекарите за възможност за отравяне с олово за някои видове шоколад. Изследване на възрастни хора показва, че шоколад може да причини остеопороза. Няколко проучвания са документирали алергични реакции към шоколад при деца. Има известни доказателства, че шоколадът може да доведе до пристрастяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар