вторник, 18 октомври 2016 г.

Мащерка



От дълбока древност са известни лечебните качества на уханната мащерка. Билката с божествен аромат,  която  расте по каменисти и слънчеви склонове, е позната на нашите баби като лек за ред болежки и подправката, която придава невероятен вкус на месото и дори на салатата.
Мащерката убива не само микробите, но редица бактерии от Стрептококус до Ешерихия коли. Тези нейни качества са научни доказани чрез поредица от изследвания. Това се дължи на изключително ценното етерично масло, което се съдържа в уханните цветчета на горското растение. Уханната мащерка ще ви плени не само с аромата си, но и с безценните си ползи за здравето и красотата уханната. Тя подпомага процеса на производство на полезните мастни кисели от организма (Омега 3) и води до увеличаване на тяхното количество.
Приемът на мащерка независимо от формата му, снабдява организма с витамините А, С и от групата В, както и изключително важната за растежа фолиева киселина.Мащерката доставя на нашия  организъм жизнено необходимите минерали – калий, калций и желязо. Всички тези минерали са първостепенна важност за регулиране на кръвното налягане.
Тази билка намалява спазмите от различен произход и релаксира мускулатурата. Действа добре при болки в корема, успокоява мускатурата на коремната стена и от там спазмите отшумяват. Билката подпомага процеса за освобождаване от събраните в корема газове, които са причината за подуването и болката в корема.
Атоматът й се използва при лечение и облекчаване на дихателните проблеми. Облекчава настинката и скъсява значително периода на нейната продължителност.
Въздействието на мащерката върху нервната система се изразява в подобряване на концентрацията, снемане на нервното напрежение и стреса.
Мащерката помага за отслабване без да потиска апетита, а засилвайки метаболизма. Тя се използва като средство за възбуждане на апетита при безапетитие и същевременно е съставка в много чайове за отслабване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар