Използва се
надземната част на растението, и по-точно листата, в които се съдържат етерични
масла с главна съставна част ментол. Той е причината за ароматните и освежаващи
свойства на билката. Етеричното масло се извлича чрез парна дестилация.
Ментата е
една от най-използваните билки поради многото си полезни въздействия. От мента
се прави ментов лист, предназначен за употреба като трапезен чай. Той е много
полезен при есенно-зимния сезон. Студеният ментов чай пък е чудесно разхлаждащо
питие за топлите летни дни, а горещият е отличен начин да решите проблема си
след преяждане.
Ментоловото
масло помага срещу гадене, болки в стомаха, метеоризъм (газове в червата).
Ментата успокоява спазмите в храносмилателните пътища, възвръща апетита. Важно
е да се приема в малки дози в чай например. Има и противовъзпалително и
жлъчегонно въздействие. Ментата се
използва и при лечение на горните дихателните пътища при бронхити. Действа
антисептично и болкоуспокояващо.
При мигрени,
простуда, кашлица, възпаления на синусите, умора, шок, нервно напрежение са
удачни инхалациите с ментово масло.
Ментата се
използва широко и в кулинарията. Придава аромат на плодови салати, особено с
ягоди, конфитюри, кремове, безалкохолни напитки и сладоледи. Много интересна е
комбинацията ѝ с шоколад или с алкохолен коктейл. Освен в хранително-вкусовата
промишленост, тази билка намира приложение и в козметиката (ментата е съставка
на парфюми, сапуни, пасти за зъби и вода за уста) и ароматерапията. Отглеждат я в саксии и поставят
торбички с изсушена мента в гардероби и шкафове.
Няма коментари:
Публикуване на коментар