Ползи от риган, приложение като билка и рецепти. Чай
от листа на риган. При настинка и хрема. Против менструални болки. Етерично
масло от риган. При запушен нос и синузит. При грип, пневмония и
бронхопневмония. Срещу паразити. При кръвно и сърцебиене. При астма. За апетит.
Като подправка той придава наистина неустоим вкус на
дори на не толкова изисканите ястия. Не по-малко ценно е приложението на
тревата като билка. Като антиоксидант е наистина незаменим, тъй като в скалата
за антиоксидантни стойности измества дори акай бери. Възпрепятства пагубното за
клетките окисление.
Като билка тази подправка намира приложение с куп
ефективни рецепти. Освен чай, от нея се извлича етерично масло, приготвят се
мехлеми с болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект.
Като мощен антисептик тази билка се използва в
рецепти за облекчаване и лечение на кожни възпаления. Бактерицидното действие
на лека обуславя ползите от него при простудни заболявания. На способността му
да облекчава болката се дължат ползите му за дамите и особено тези, които ги
измъчва болезнен цикъл. Стомашните неразположения също биват повлиявани успешно
от лековете, приготвени с риган.
Чай
от листа на риган.
Приятно ухаещият чай от риган е прекрасна
алтернатива за овладяване на настинката, облекчаване и лечение на дихателни
проблеми, засилване на желанието за консуацията на храна. За да приготвите чаша
от тази напитка са нужни около лъжичка листа от риган. Използването им не само
в сушено, но и в свежо състояние, е подходящо за направата на чай.
Те се поставят в две чаши завряла на котлона вода.
След прибавянето им към нея, котлонът трябва да се намали и извлекът да се вари
до потъмняване на водата. Времетраенето на този процес обикновено е около
двадесет минути. Това е времето, необходимо за екстракция на всички полезни
компоненти (най-вече на летливите вещества) от билката.
След като сварите билката и се извлекат всички
полезни вещества от нея, прецедете получения извлек и го овкусете с мед, за да
постигнете по-бързо облекчение на кашлицата и настинката.
Няма коментари:
Публикуване на коментар