вторник, 18 октомври 2016 г.

Риган



Ползи от риган, приложение като билка и рецепти. Чай от листа на риган. При настинка и хрема. Против менструални болки. Етерично масло от риган. При запушен нос и синузит. При грип, пневмония и бронхопневмония. Срещу паразити. При кръвно и сърцебиене. При астма. За апетит.
Като подправка той придава наистина неустоим вкус на дори на не толкова изисканите ястия. Не по-малко ценно е приложението на тревата като билка. Като антиоксидант е наистина незаменим, тъй като в скалата за антиоксидантни стойности измества дори акай бери. Възпрепятства пагубното за клетките окисление.

Като билка тази подправка намира приложение с куп ефективни рецепти. Освен чай, от нея се извлича етерично масло, приготвят се мехлеми с болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект.
Като мощен антисептик тази билка се използва в рецепти за облекчаване и лечение на кожни възпаления. Бактерицидното действие на лека обуславя ползите от него при простудни заболявания. На способността му да облекчава болката се дължат ползите му за дамите и особено тези, които ги измъчва болезнен цикъл. Стомашните неразположения също биват повлиявани успешно от лековете, приготвени с риган.
Чай от листа на риган.
Приятно ухаещият чай от риган е прекрасна алтернатива за овладяване на настинката, облекчаване и лечение на дихателни проблеми, засилване на желанието за консуацията на храна. За да приготвите чаша от тази напитка са нужни около лъжичка листа от риган. Използването им не само в сушено, но и в свежо състояние, е подходящо за направата на чай.
Те се поставят в две чаши завряла на котлона вода. След прибавянето им към нея, котлонът трябва да се намали и извлекът да се вари до потъмняване на водата. Времетраенето на този процес обикновено е около двадесет минути. Това е времето, необходимо за екстракция на всички полезни компоненти (най-вече на летливите вещества) от билката.
След като сварите билката и се извлекат всички полезни вещества от нея, прецедете получения извлек и го овкусете с мед, за да постигнете по-бързо облекчение на кашлицата и настинката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар