Карвинг (на английски: carving, букв. „резбарство,
резба“) е древно изкуство за придаване на разнообразен и привлекателен вид на
храната. Произлиза от Азия. Произходът на карвинга е спорен: мнозина считат, че
произлиза от Сукотай, Тайланд – преди около 700 години, докато други смятат, че
произхожда от Китай, от времето на династиите Тан (618 – 906) и Сун (960 –
1279).
В същото време, в Япония, изкуството за оформяне на
плодове и зеленчуци чрез изрязване, е известно като мукимоно. Според книгата
„Japanese Garnishes, The Ancient Art of Mukimono“, от Юкико и Боб Хейдок,
произходът на мукимоно е от времената, когато храната се е сервирала в
негледжосани глинени съдове, покривани с листо, преди да бъде поставена храната.
Карвингът на плодове и зеленчуци е споменат и в
поезията на крал Рама ІІ, който управлява от 1808 г. до 1824 г. Той пише за
красотата на тайландските десерти и карвинга на плодове и зеленчуци.
Kарвингът днес
Независиомо от произходът си тайлански или японски,
карвингът е широко разспорстранен до средата на ХХ век предимно в Азия и
азиятските ресторанти. След този период се разпространява по целият свят,
особено популярен става в Русия където има много състезания и форуми на тази
тема.
Изделията обикновенно са цветя или птици, но
единственото ограничение е въображението на карвинг-артистът, карвингът е
декорация както на гарнитурата, така и на самостоятелни ястия.
Инструменти
За направата на декорации на плодове и зеленчуци се
използват различни, специални инструменти. Първичната обработка и почистването
се прави с универсален нож. За направа на различните декорации се използват
V-образни и назъбени ножове. Най-важният инструмент е тайският нож с който се
правят детайлите и формите в зеленчуците.
Източник на информация: Уикипедия, свободната енциклопедия
Няма коментари:
Публикуване на коментар