11. Лук
До този момент лукът вече се е доказал с купища ползи за здравето ни – антиалергенни, антихистаминови, противовъзпалителни и антиоксидантни, всички роли в една. Полифенолите са известни с предпазващото си от болести, антиоксидантно и забавящо стареенето действие. При лука концентрацията е висока, по-висока отколкото в чесъна, праза, доматите, морковите и червените чушки.
В частност, лукът е много богат на едни конкретен полифенолов флавоноид наречен кверцетин. Кверцетинът антиоксидант, за който от мнозина се смята, че предотвратява освобождаването на хистамини, което прави храните богати на кверцетин “естествени антихистамини”. Лукът съдържа множество противоракови съединения, включително кверцетин, за който е показано, че намалява инфилтрацията на тумора и инхибира пролиферацията на клетки на рак на яйчниците, гърдата и дебелото черво.
12. Сьомга от Аляска
Сьомгата е източник на омега-3 мазнини ЕПК и ДХК, от тях полза имат сърдечно-съдовата, храносмилателната ни система, както и психическото, и поведенческото ни здраве. Възможно е да предотвратява преждевременната смърт.
13. Органични яйца от свободно гледани кокошки
Въпреки, че в много различни видове храни има протеини, само в животинските продукти като месото и яйцата протеините са „пълни“ т.е. съдържат всички необходими аминокиселини. Яйцата съдържат също лутеин и зеаксантан за добро очно здраве, холин за мозъка, нервната и сърдечно-съдовата система и естествен витамин В12
14. Органично кокосово масло
Освен, че е отлично за щитовидната жлеза и метаболизма, кокосовото масло е богато на лауринова киселина, която в тялото се превръща в монолаурин – моноглицерид, способен да разрушава покритите с липиди вируси, като СПИН, херпес, грипния вирус, морбили, грам – отрицателни бактерии. Неговите средноверижни триглицерид (СТГ) притежават много здравословни качества, като да повишават метаболизма и да се борят с патогени.
Кокосовото масло е леко за храносмилателната система и не предизвиква рязко повишаване на инсулина в кръвта, така че за бърз приток на енергия, можете просто да изядете лъжица кокосово масло или да го добавите към храната си.
Бъдете сигурни, че избирате органично кокосово масло, което е нерафинирано, неизбелвано, топлинно обработвано, без химикали и не съдържа генетично модифицирани съставки. Като допълнително предимство кокосовото масло има още много приложения освен за готвене и ядене – от разкрасяване на кожата до използване при първа помощ и дори чистене на дома.
15. Ядки
Последните проучвания предполагат, че ядките може да помагат за по-дълъг живот и дори да подпомагат отслабването. Това не е изненадващо, имайки предвид факта, че ядките имат високо съдържание на полезни мазнини, които, противно на вярванията, са нещо, от което тялото има нужда за нормалното си функциониране. Моите любими ядки са макадамия и орехови пекан, тъй като те осигуряват най-високо съдържание на полезни мазнини, като същевременно нямат много въглехидрати и протеини. Основната мастна киселина в ядките от макадамия е мононенаситената олеинова киселина (около 60%). Около толкова е и нивото и в маслините, чиито полезни качества са добре известни.
16. Сладък картоф
Сладките картофи са богати на бета каротен – антиоксидант, който помага на имунната система, а също и понижава риска от сърдечно-съдови заболявания и рак. Проучвания показват, че сладките картофи могат да регулират кръвната захар, тъй като имат свойството да повишават кръвните нива на адипонектин – протеинов хормон, създаден от мастните ви клетки, който регулира как тялото метаболизира инсулин.
17. Сардини
Сардините са едни от най-концентрираните източници на омега-3 мазнини, с повече от 50 на сто от препоръчителния дневен прием в една порция. Съдържат изобилие от други хранителни вещества от витамин В12 и селен до протеин, калций и хлор, което ги прави едни от най- хранителните източници на животински омега-3 мастни киселини.
18. Цвекло
В цвеклото има високи нива на имуностимулиращия витамин С, влакнини и жизнено важни минерали като калий (важни за функцията на нервите и мускулите) и магнезий (който е полезен за костите, черния дроб, бъбреците и панкреаса). Цвеклото също съдържа и Витамин B фолат, който намалява риска от вродени дефекти.
19. Тиква (зимна)
Тиквата съдържа удивителните 457% от дневната препоръчителна доза витамин К само от една порция. Съдържа витамин А – мощен антиоксидант, действа благоприятно върху кожата, зрението и мукусната тъкан, предпазва от някои видове рак; витамин С, Е, витамини от групата В, калций и магнезий.
Няма коментари:
Публикуване на коментар