неделя, 12 април 2020 г.

Топ 30 на най-здравословните храни – Кокошка, Трушия, Зехтин, Брюкселско зеле, Киви, Нар, Боровинки, Малини, Куркума, Канела, Кимион




20. Свободно отглеждани кокошки
Органичните свободно отглеждани пилета са много добър източник на протеини, витамини от група В, селен, фосфор и холин. Пилешкото осигурява пълен набор витамини В, както и учудващо голям брой други нутриенти като цистенът, например, който е естествена аминокиселина.

21. Туршия

Ферментиралите храни са необходимост за поддържането на добра стомашна флора. От една четвърт до половин чаша ферментирали зеленчуци, с от едно до три хранения на ден, може значително да подобри здравето. Моят изследователски екип си направи закваска богата на силни пробиотични щамове, които произвеждат К2 витамин, на който много хора имат недостиг.

22. Зехтин
Зехтинът е богат на мононенаситени мазнини, които понижават риска от диабет тип 2.


23.  Брюкселско зеле
Брюкселско зеле съдържа серни съединения, наречени глюкозинолати, които тялото използва, за производство на изотиоцианати. Те активират ензимни системи в тялото, които се борят с рака. Брюкселско зеле се свързва с превенцията на редица ракови заболявания, включително на дебелото черво, рак на яйчниците, и други.

24.  Киви


Кивито е отличен източник, както на витамини С и Е, както на бета-каротен, така и на фитонутриенти, които предпазват ДНК от вредите на свободните радикали. Кивито е също добър източник на влакнини, калий, магнезий, мед и фосфор.

25.  Нар
Смята се, че антиоксидантното действие на нара инхибира клетъчната пролиферация (клетъчно делене) и активира апоптозата (клетъчната смърт) на различни ракови клетки. Също така, антиоксидантите в нара помагат за намаляване на възпаленията, които водят до разрушаването на ставния хрущял, което от своя страна е основна причина за болки в ставите и усещане за скованост при много пациенти с остеоартрит. 

26.  Боровинки


Боровинките оказват благоприятно влияние върху липидния профил, намалявайки риска от диабет от втори тип. Благодарение на изобилието от антиоксиданти в тях, те се смятат за едни от най-добрите в борбата срещу преждевременното стареене. Смята се също, че облекчават чревни възпаления като улцерозния колит.

27.  Малини
Горските плодове съдържат в концентрирана форма фитохимикали, за които се смята че се борят с болестите, подсилват имунитета,защитават сърцето, предотвратяват рак и различни сезонни алергии. Имат по-ниско съдържание на захар от повечето плодове и е по-малко вероятно да разбалансират нивата на инсулин.

28.  Куркума



Куркумата или цветът в “къри” подправката, която така често се използва в индийската кухня, съдържа куркумин, полифенолът считан за основна активна съставка с повече от 150 потенциално лечебни свойства, включително антиоксидантно, противовъзпалително и противораково свойство.

29.  Канела
Канелата е силен противомикробен агент, който увеличава нивата на защита на антиоксидантите, бори успешно е-коли и много други бактерии.
Благодарение на противовъзпалителните си качества е ефективна при облекчаване на болката и сковаността в мускулите и ставите при артрит.
Също така помага за регулацията на кръвната захар, в предотвратяването на инфекции по пикочните пътища, заболявания по венците и кариес.

30.  Кимион

Кимионът е полезен за храносмилането и производството на енергия, може да подобри и гликемичният контрол при хора с диабет от втори тип.
Тази подправка има дълга история на употреба с медицински цели, смята се че подобрява паметта и има силен благоприятен противостресов ефект.

30-те най-здравословни храни на всички времен

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Мария Пеева!

Няма коментари:

Публикуване на коментар