понеделник, 19 април 2021 г.

Ливански сладки

За тестото:

250 г брашно

40 мл слънчогледово олио

1 с.л. портокалова вода

1 жълтък

70 мл вода

За пълнежа:

200 г сушени фурми без костилки

20 г бадеми

20 г ядки шам-фъстък

2 с.л. фъстъчено олио

1 щипка канела

1 щипка смлян кардамон

2 с.л. портокалова вода

2 ч.л. мед

 


1. За тестото изсипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сложете яйцето, водата, олиото и портокаловата вода. Разбъркайте с пръсти продуктите и после постепенно добавяйте брашно докато омесите тесто. Щом оформите топка тесто, сплескайте я и я увийте в прозрачно фолио. Оставете тестото да престои 1 час в хладилник.

2. За пълнежа нарежете фурмите, бадемите и шам-фъстъците и ги сложете в купа. Към тях добавете подправките, портокаловата вода, меда и олиото. Разбъркайте.

3. Разточете тестото с дебелина 3 мм, като си поръсвате с брашно. Изрежете кръгчета от него. По средата на вкяо кръгче сложете пълнеж. Затворете кръгчето отгоре, като го притискате внимателно, за да се затвори хубаво. След това го поставете на плота изправено и притиснете още по-хубаво краищата, като притискате пълнежа надолу. Така сладката може да стои изправена. С клечка за зъби направете по два отвора от всяка страна в тестото, за да излиза парата.

4. Наредете сладките изправени в тава, постлана с хартия за печене. Печете сладките в предварително загрята на 180 градуса фурна 15 минути.




Няма коментари:

Публикуване на коментар