От цели зелки
Изберете зелето по големина. Отстранете най-горните
повърхностни листа и загнилите зелки. Зелките се прорязват дълбоко с нож от към
кочана на кръст. Нареждат се в бидонче с желаният обем. Заливат се с 5-6 %
солен разтвор (вода и сол) и затваряте капака, като затиснете с нещо тежко
зелето, за да се потопи изцяло. Бидончето със зелето се поставя на хладно
място, мазе или балкон, където за 9 до 15 дни при температура 18-24°С зелето ще
е готово.
От рязано зеле
Нарязаното зеле е удобно за слагането на по-малко
количество и в по-малки буркани (5-10 литрови) и бидончета. Зелето се нарязва,
натъпква се добре и се залива със солен разтвор (вода и сол). Затиска се с нещо
тежко и се затваря.
ВАЖНО!
И за двата метода е важно през първите няколко дни да се
„претака” (източването на соленият разтвор и връщането му отново в бидончето). Първата
седмица всеки ден, а след това по-рядко.
Рецепта:
Зеле – 10 килограма
Сол – 300 грама
Вода – 2-2.5 литра
Няма коментари:
Публикуване на коментар