вторник, 10 октомври 2023 г.

Кисело зеле


От цели зелки
Изберете зелето по големина. Отстранете най-горните повърхностни листа и загнилите зелки. Зелките се прорязват дълбоко с нож от към кочана на кръст. Нареждат се в бидонче с желаният обем. Заливат се с 5-6 % солен разтвор (вода и сол) и затваряте капака, като затиснете с нещо тежко зелето, за да се потопи изцяло. Бидончето със зелето се поставя на хладно място, мазе или балкон, където за 9 до 15 дни при температура 18-24°С зелето ще е готово.

От рязано зеле
Нарязаното зеле е удобно за слагането на по-малко количество и в по-малки буркани (5-10 литрови) и бидончета. Зелето се нарязва, натъпква се добре и се залива със солен разтвор (вода и сол). Затиска се с нещо тежко и се затваря.

ВАЖНО!
И за двата метода е важно през първите няколко дни да се „претака” (източването на соленият разтвор и връщането му отново в бидончето). Първата седмица всеки ден, а след това по-рядко.

Рецепта:
Зеле – 10 килограма
Сол – 300 грама
Вода – 2-2.5 литра

Няма коментари:

Публикуване на коментар