1 -2 глави лук
1 морков
300 г. ориз
100 г. орехи
1 чаша доматено пюре
(или домати от
консерва)
олио
сол, черен пипер и чубрица
1-2 лимона
Шаранът се почиства добре от люспите и вътрешностите в
коремната кухина. Посолява се със сол, черен пипер и прясно изцедения сок от
единият лимон. Оставяте шарана на страна, докато приготвяте плънката. В дълбок
тиган или тенджера запържете лукът, морковите и ориза, докато стане прозрачен,
след което залейте с 1-2 чаши вода и разбъркайте няколко пъти докато оризът
набъбне, ако е необходимо добавете още вода. Когато оризът е почти сварен,
посолете и прибавете черният пипер и чубрицата. Разбъркайте добре и прибавете
доматите и орехите. Оставете 1-2 минути на огъня, като внимавате да не загори.
Махнете плънката от огъня и оставете малко да изстине. С лъжица напълнете
корема на шарана и го зашийте с помоща на дебел конец и игла. Ако ви остане от
плънката можете да я разпределите в тавичката на шарана или отделно в друга
тавичка за тези, който не обичат шаран или искат допълнително гарнитура. Сипете
вода или малко бяло вино в тавичката на шарана, наредете резенчета лимон върху
него и печете на умерена фурна около 1 час.
Няма коментари:
Публикуване на коментар