сряда, 6 декември 2023 г.

Никулденски шаран


2-3 кг. Шаран
1 -2 глави лук
1 морков
300 г. ориз
100 г. орехи
1 чаша доматено пюре
   (или домати от консерва)
олио
сол, черен пипер и чубрица
1-2 лимона

Шаранът се почиства добре от люспите и вътрешностите в коремната кухина. Посолява се със сол, черен пипер и прясно изцедения сок от единият лимон. Оставяте шарана на страна, докато приготвяте плънката. В дълбок тиган или тенджера запържете лукът, морковите и ориза, докато стане прозрачен, след което залейте с 1-2 чаши вода и разбъркайте няколко пъти докато оризът набъбне, ако е необходимо добавете още вода. Когато оризът е почти сварен, посолете и прибавете черният пипер и чубрицата. Разбъркайте добре и прибавете доматите и орехите. Оставете 1-2 минути на огъня, като внимавате да не загори. Махнете плънката от огъня и оставете малко да изстине. С лъжица напълнете корема на шарана и го зашийте с помоща на дебел конец и игла. Ако ви остане от плънката можете да я разпределите в тавичката на шарана или отделно в друга тавичка за тези, който не обичат шаран или искат допълнително гарнитура. Сипете вода или малко бяло вино в тавичката на шарана, наредете резенчета лимон върху него и печете на умерена фурна около 1 час.

Няма коментари:

Публикуване на коментар