·
1 литър прясно мляко
·
20 гр. мая
·
500 гр.брашно
·
150 гр. краве масло
·
4 яйца
·
130 гр. захар
·
3 гр. сол
·
ванилия
·
стафиди
·
олио за формата
·
пудра захар за поръсване
·
1 жълтък за намазване на козунака
Маята се разтваря в половин чаша затоплено мляко. Към тях се
прибавя брашно до получаване на рядко тесто и се оставя да втаса 20 минути.
ВАЖНО! За да се получи добър краен продукт температурата в
кухнята трябва да е висока, приблизително 25 - 300С. Това се налага
за да може козунака да втаса по-бързо и да има хубава форма.
Останалото мляко и яйца се разбъркват със захарта и солта.
Към тях се прибавя разтопеното масло. Сместа се затопля леко и се бърка с
телена бъркалка. Към получената еднородна маса се прибавя тестото с маята,
настърганата лимонена кора, ванилията и останалото количество разтопено масло.
Към тях постепенно се прибавя и предварително пресятото брашно. Меси се добре
докато спре да се залепя по ръцете. Оставете да втасва 60 - 90 минути като
можете да го премесвате от време на време.
Втасалото тесто се реже на половина, а половинките на две
или три парчета. След това парчетата се разточват на руло и се сплитат на
плитка. Намазва се отгоре с жълтъка на едно яйце и отново се оставя да втаса. Стафидите може да
наредите отгоре или при месенето да поставите в тестото. Козунака се пече в
умерена фурна при температура 180 - 2000С.
Снимка: От Интернет
Няма коментари:
Публикуване на коментар