четвъртък, 21 април 2022 г.

Козунак



·         1 литър прясно мляко
·         20 гр. мая
·         500 гр.брашно
·         150 гр. краве масло
·         4 яйца
·         130 гр. захар
·         3 гр. сол
·         ванилия
·         стафиди
·         олио за формата
·         пудра захар за поръсване
·         1 жълтък за намазване на козунака

Маята се разтваря в половин чаша затоплено мляко. Към тях се прибавя брашно до получаване на рядко тесто и се оставя да втаса 20 минути.
ВАЖНО! За да се получи добър краен продукт температурата в кухнята трябва да е висока, приблизително 25 - 300С. Това се налага за да може козунака да втаса по-бързо и да има хубава форма. 
Останалото мляко и яйца се разбъркват със захарта и солта. Към тях се прибавя разтопеното масло. Сместа се затопля леко и се бърка с телена бъркалка. Към получената еднородна маса се прибавя тестото с маята, настърганата лимонена кора, ванилията и останалото количество разтопено масло. Към тях постепенно се прибавя и предварително пресятото брашно. Меси се добре докато спре да се залепя по ръцете. Оставете да втасва 60 - 90 минути като можете да го премесвате от време на време.
Втасалото тесто се реже на половина, а половинките на две или три парчета. След това парчетата се разточват на руло и се сплитат на плитка. Намазва се отгоре с жълтъка на едно яйце и  отново се оставя да втаса. Стафидите може да наредите отгоре или при месенето да поставите в тестото. Козунака се пече в умерена фурна при температура 180 - 2000С.
Снимка: От Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар