събота, 23 декември 2023 г.

Содена питка с паричка



700 гр. брашно
2 супени лъжици олио
250 гр. кисело мляко
1 яйце
1 чаена лъжичка готварска сода
щипка сол


В средата на пресятото брашно се прави кладенче в него се изсипват разбитото заедно със содата кисело мляко, олио, яйцето и солта. Постепенно се прибавя 1 чаена чаша вода. Тази смес се меси до получаването на не много твърдо тесто. Вече измесеното тесто се поставя в предварително намаслена и поръсена с брашно тавичка и се пече във фурна при температира 180-200 градоса. Пожелания питката може да се украси като се набоде с вилица или се направят фигурки от тесто и се поставят върху питката. Важно е да не забравите парата, може да я увиете в аломиниево фолио.



Из книгата: "Наръчник на младата домакиня: Храна и Здраве" автор: Петя Драганова; снимка:Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар