Сухият
нахут трябва дълго време да се вари около 1-2 часа. Ако накиснете за
12-24 часа преди варене, времето за готвене може да бъде скъсено с около 30
минути. Може да се приготви със зеленчуци и да се сервира с гарнитура от
кус-кус. Когато се изпече, става на леблебия и се вари като кафе за пиене.
Нахутът
е добър източник на белтъчини (протеини), необходими на организма за клетъчното
възстановяване. Изобилието от витамин Е укрепва имунитета, предпазва сърцето и
поддържа здрави кожата и косата. Той съдържа и цинк, който подобрява функциите
на имунната система.
Ядките
на нахута, подобно на тези на повечето бобови растения, са богат източник на
белтъчини (около 20% от сухото съдържание). Те са също така добър източник на
лецитин и фолиева киселина. Съдържанието на мазнини е ниско.
Хумус
е арабската дума за нахут.
Няма коментари:
Публикуване на коментар