вторник, 19 декември 2017 г.

Коледа

На Коледа се поднася празничен обяд, с който се отбелязва края на коледните пости. Тогава се отварят и подаръците. Традицята повелява на трапезата да има свинско месо с кисело зеле, наденици, капами, гювечи и всякакво печено месо със гарнитура. Друго важно нещо са богатите салати, които в този сезон се състоят предимно от различни видове трушии и салата от кисело зеле. Коледният обяд не може да мине без задължителните напитки като: греяна ракия, вино и пелин, за добро настроение. Тук е мястото да споменел за баницата, която трябва да бъде с много яйца и сирне. В някой райони на България, баницата е с късмети с ралични послания за новато година, а други предпочитат баницата с късмети да бъде направена за Нова година.
Хубавите сладкиши и гевречета са част от духа на Коледа.
Ето няколко рецепри за добро настроение:

Няма коментари:

Публикуване на коментар