На Коледа се поднася празничен обяд, с който се отбелязва
края на коледните пости. Тогава се отварят и подаръците. Традицята повелява на
трапезата да има свинско месо с кисело зеле, наденици, капами, гювечи и
всякакво печено месо със гарнитура. Друго важно нещо са богатите салати, които
в този сезон се състоят предимно от различни видове трушии и салата от кисело
зеле. Коледният обяд не може да мине без задължителните напитки като: греяна
ракия, вино и пелин, за добро настроение. Тук е мястото да споменел за
баницата, която трябва да бъде с много яйца и сирне. В някой райони на
България, баницата е с късмети с ралични послания за новато година, а други предпочитат
баницата с късмети да бъде направена за Нова година.
Хубавите сладкиши и гевречета са част от духа на Коледа.
Ето няколко рецепри за добро настроение:
Няма коментари:
Публикуване на коментар