вторник, 19 декември 2017 г.

Щолен



Продукти:

450гр. брашно
5 жълтъка
50гр. захар
225гр. масло
100мл. прясно краве мляко
1 мая
150гр. стафиди
150гр. орехови ядки
70мл. ром
100гр. пудра захар
1 ванилия
1/2ч.л. сол



Ромът, стафидите и орехите се смесват и се оставят да престоят 10 минути, след което се кипват за 5 минути. Междувременно от хладкото мляко, захарта, маята и 5 с.л брашно се замесва тесто, което се покрива с кърпа и се оставя на топло за 20 минути. Към тестото се добавят останалото брашно, 125 грама от маслото и жълтъците и се замесва. По време на месенето се добавят вече изстиналите стафиди и ядки, ванилия и сол. Полученето тесто се покрива с кърпа и се оставя на топло за 2 часа. След това се разточва на овална кора, прегъва се така, че горният край да не прихлупва долния и щоленът се поставя в тава, покрита с хартия за печене, и за трети път се покрива с кърпа. След 30 минути се пече на 170 градуса около час. След като се изпече, горещият сладкиш се намазва с разтопено масло и пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар